scroll

Doe de Bieb

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen…

Het is onze missie om ouders en professionals te overtuigen van het belang van voorlezen aan jonge kinderen. Onze deskundigheid wordt steeds vaker erkend. We worden gevraagd voor advies en voorlichting. Zo organiseerden we rond de Nationale Voorleesdagen workshops voor pedagogisch medewerkers van de kinderopvang, hadden we een bijdrage aan diverse ouderavonden en trainden we nieuwe voorleescoördinatoren voor de BoekStart-locaties. Ook hebben we geadviseerd over de inrichting van nieuwe BoekStart-voorleeshoeken en gaven we de training interactief voorlezen aan de medewerkers. 
We kunnen trots melden dat we in Den Helder en op Texel met alle kinderopvangorganisaties samenwerken. Ook hebben we in deze gemeenten een voorleesteam van vrijwilligers die voorlezen in de kinderopvang en op scholen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen werden in diverse bibliotheken voorleesontbijten georganiseerd. 

We werken samen met Humanitas in het kader van de VoorleesExpress in Hollands Kroon, Schagen en Den Helder (in Den Helder in 2019 nog onder de naam Home-Start). In Niedorp en Schagen hebben we voor de VoorleesExpress workshops rond interactief voorlezen verzorgd.

Doe de Bieb

In 2019 hadden we zeven bibliotheken in een school of kindcentrum. Allemaal in de gemeenten Schagen (Callantsoog, Petten en ’t Zand) en Hollands Kroon (Anna Paulowna, Middenmeer, ’t Veld en Wieringerwaard). Op deze manier kunnen we onze boeken dicht bij kinderen en hun ouders brengen. Voor kinderen is het belangrijk om veel ‘leeskilometers’ te maken. Daarom is de samenwerking met het onderwijs zo belangrijk.

Het team Educatie heeft daarnaast hard gewerkt om aan de groeiende vraag vanuit het basisonderwijs te kunnen voldoen. Vooral op locaties zonder bibliotheek in de buurt is veel behoefte aan samenwerking met KopGroep Bibliotheken.
Sinds een paar jaar werken we met verschillende modules voor een vast bedrag per leerling per jaar. Scholen nemen de module af die het beste aansluit bij hun eigen situatie. Via de meest uitgebreide module (Extra boeken) kunnen scholen een wisselcollectie van 3 of 5 boeken per leerling gebruiken. Daar maakten 15 scholen gebruik van, merendeel scholen uit de gemeente Hollands Kroon. Daarnaast bieden we themacollecties, tijdvakkisten en de ‘Klassenpas’.

Naast boeken zijn in ons aanbod ‘Doe de Bieb’ voor alle groepen aantrekkelijke programma’s opgenomen. We richten ons op de leerlijnen ‘Digitale geletterdheid’ en ‘Leesbevordering’. Met als resultaat enthousiaste kinderen aan het werk met een boek of een iPad. Ons doel is om lezen leuk te maken en de leerkrachten te 'ontzorgen'.

In 2019 werkten we via ‘Doe de Bieb’ samen met 69 basisscholen in ons werkgebied. Dat is bijna 80%. 

Extra projecten

In het najaar van 2019 hebben wij het project ‘Super Nova’ uitgevoerd op scholen in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Dit waren in totaal 10 voorstellingen van Pieter Tiddens Familietheater, aangevuld met een speciaal door KopGroep Bibliotheken ontwikkeld programma.

Voortgezet onderwijs

De samenwerking met het voortgezet onderwijs gaat stapje voor stapje steeds beter: er komt meer vraag vanuit de scholen. In Den Helder verzorgden we introductiebezoeken voor de brugklassen, een workshop rond Wereld Poëziedag en Rondje Cultuur. Ook hebben we op verzoek van het Lyceum aan Zee lessen ‘Bronnen zoeken’ uitgevoerd voor leerlingen uit 5 VWO (voorbereiding profielwerkstukken). Het voortgezet onderwijs in Schagen deed mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!