scroll

Voorwoord

Het voelt raar om tijdens deze Coronacrisis het Jaarverslag van 2019 aan te bieden. Bibliotheken zijn gesloten, scholen zijn dicht en onze boeken staan in de kast. Hoe anders was dat in de periode die we nu gaan beschrijven: de bibliotheken vol bezoekers, vele activiteiten op het programma en het team Educatie enthousiast op pad om programma’s uit te voeren.
Er is veel om met voldoening en plezier op terug te kijken. Juist in deze moeilijke tijd. Het is belangrijk om te reflecteren en te zien waar we goed in zijn en op welke punten we kunnen verbeteren. Het is goed om ons te realiseren dat we midden in de samenleving staan. Een bibliotheek is al lang niet meer enkel een ‘culturele instelling’. We zijn ook actief binnen het onderwijs en het sociaal domein. We ondersteunen leerkrachten bij het taal -en leesonderwijs en helpen kwetsbare mensen in onze samenleving met het ontwikkelen van basisvaardigheden.

In maart zond de NPO de vijfdelige documentaire ‘De bibliotheek’ uit van programmamaker Frans Bromet. Daarin laat hij zien dat het stoffige imago definitief achterhaald is. Dat de bibliotheek ‘een hedendaagse stadshuiskamer’ is waar het bruist van de meest uiteenlopende activiteiten. Voor deze serie heeft hij ook diverse keren in School 7 gefilmd. De laatste aflevering hebben we ‘live’ bekeken in onze theaterzaal, samen met Frans Bromet en een volle zaal enthousiaste bezoekers.
We hebben in 2019 hard gewerkt om een omslag te maken van onbemande bibliotheken in de kleine kernen naar bibliotheken die gerund worden door vrijwilligers. Uit onderzoek bleek dat onze klanten de onbemande bibliotheken maar matig waardeerden. En dat terwijl de ‘ontmoetingsfunctie’ van de bibliotheek hoog in ons vaandel staat. We zoeken aansluiting met scholen om dit te kunnen realiseren, want daar komen veel mensen over de vloer. Zo is de bibliotheek van Callantsoog verhuisd naar Kindcentrum ‘De Walvis’ en de bibliotheek van ’t Zand naar de Brede School.

Ook de bibliotheek in De Schooten ging naar een nieuwe locatie. Midden in winkelcentrum Schooten Plaza zijn we beter bereikbaar voor het publiek. En in het nieuwe pand is ook een jeugdcollectie beschikbaar voor de kinderen uit de wijk. Het succes van de verhuizing resulteerde direct in de uitbreiding van het aantal openingsuren.

Vele vrijwilligers leverden ook in 2019 een waardevolle bijdrage aan onze organisatie. Zij werkten met enthousiasme in de vestigingen en zetten zich met hart en ziel in voor de vele activiteiten en projecten. Wij hebben grote waardering voor deze groep.
‌In 2020 gaan we verder op deze ingeslagen weg. Ook al werken we nu meer vanaf huis en is het stil in onze bibliotheken. Achter de schermen wordt hard gewerkt door de medewerkers. Er worden nieuwe programma’s bedacht en vele activiteiten voorbereid. Ook zijn we bezig met het schrijven van een nieuw beleidsplan en werken we toe naar de volgende certificeringsronde. We hebben een klein team, maar de inzet is groot. Dát is de kracht van onze organisatie!

Jacinta Krimp
directeur/bestuurder
Foto: Minister Ank Bijleveld op bezoek in School 7