scroll

Bibliotheken

In 2019 stonden er maar liefst drie verhuizingen op het programma. De bibliotheek in De Schooten verhuisde in januari naar winkelcentrum Schooten Plaza. Begin februari werd de bibliotheek daar feestelijk geopend door het vrolijke boekfiguurtje Kikker samen met een groep kinderen van basisscholen De Dijk, Schoter Duijn en De Vlieberg.
In april was het feest in Callantsoog, daar werd de naam van het nieuwe kindcentrum onthuld: ‘De Walvis’. Het gerenoveerde gebouw is de thuisbasis geworden van Basisschool Frankendael, KopGroep Bibliotheken en Kinderopvang Kappio. Een prachtige voorziening voor het dorp.

De bibliotheek van ‘t Zand verhuisde naar een nieuwe locatie en zit nu onder één dak met de Brede School. De nieuwe bibliotheek werd in september geopend door wethouder Joke Kruit. Ook daar kwam Kikker de feestvreugde verhogen.

De gemeenteraad van Texel heeft in 2019 een besluit genomen over de bouw van een multifunctionele voorziening. KopGroep Bibliotheken, Artex en Young 4 Ever betrekken op termijn gezamenlijk een nieuw gebouw in Den Burg. Deze plek komt vrij zodra de basisscholen van Den Burg hun intrek nemen in het nog te bouwen Onderwijscentrum. Omdat dit nog wel enige jaren op zich laat wachten, heeft het interieur van de Texelse bibliotheek een upgrade ondergaan. 

Professionele website

Steeds meer leden gebruiken de online bibliotheek om e-books te lenen of luisterboeken te downloaden. Daarnaast bieden we onze gebruikers pagina’s met actuele boekentips voor jeugd en volwassenen en themapagina’s rond bepaalde onderwerpen. Ook is er informatie voor werkstukken en spreekbeurten te vinden, kunnen kinderen online oefenen voor alle vakken van de basisschool en kunnen jongeren aan de slag met het theorie-examen voor auto, bromfiets of motor. Onze website is onderdeel van een groter geheel. Nederlandse bibliotheken werken samen met de Koninklijke Bibliotheek (KB) en kunnen deze online dienstverlening zo gezamenlijk aanbieden.

In 2019 is een stijging van 15% te zien in het aantal e-books uitleningen.